Yritysblogi

Sunnuntai, Huhtikuu 4, 2021, 12:33

Loppukesä ja alkusyksy meni pitkälti ikkunoita kunnostaessa. Ikkunat olivat peräisin tulopalossa pahoin kärsineesti vapaa-ajanasunnosta. Yhteensä kunnostettavia ikkunanpuitteita olki yli 40 kappaletta. Ikkunat olivat kärsineet huomattavia palovaurioita ja monista puitteista oli särkynyt ikkunaruutuja. Lisäksi ikkunoissa oli vanhoja lahovaurioita, jotka vaativat myös korjaamista. Isoin työ oli valmistaa ikkunoihin uusia osia palaneiden ja lahonneiden osien tilalle. Alla esimerkki korjatusta ikkunankarmista.

Korjauksiin käytettiin tiheäsyistä ja tervaksista tyvimäntyä, jotta korjatut kohdat kestäisivät hyvin tulevaisuudessa. Ikkunoista poistettiin myös kaikki vanhat maalikerrokset ja kaikki ehjät ikkunaruudut irrotettiin puitteista ennen uutta lasitusta. Lasitus toteutettiin perinteiseen tyyliin pellavaöljykitillä. Rikkoutuneet ruudut uusittiin venäläisellä konelasilla, jota myös vetolasiksi kutsutaan. Konelasi on laadultaa epätasaisempaa kuin nykyaikainen tasolasi ja soveltuu näin paremmin vanhojen ikkunoiden korjaamiseen. Tämän kunnostettavan kohteen ikkunat oli valmistettu 1930-luvulla, jolloin vetolasin käyttö oli yleistynyt ja alkanut korvaamaan puhallettua lasia ikkunoissa. Ennen maalaamista ikkunat käsiteltiin Hydrofob-pohjustusöljyllä, joka suojaa puuta kosteudelta ja mikrobeilta. Ikkunat maalattiin Osmocolorin ikkunamaalilla, joka on hengittävä luonnonöljymaali pellavaöljymaalin tapaan, mutta kyseinen maali kuivuu huomattavasti nopeammin kuin pellavaöljymaali. Ikkunoiden ulkopinta maalattiin Teho ikkunamaalilla, jolla ikkunat oli aikaisemminkin maalattu. Alla kuvia ikkunoiden puukorjauksista sekä pakettiauton takatilaan rakennetusta ikkunatelineestä, joka mahdollistaa ikkunoiden kuljettamisen niitä vahingoittamatta.

Edellä mainittu ikkunaprojekti jatkuu kesään 2021 asti ja siihen liittyviä töitä toteutettiin pienissä erissä pitkin syksyä ja talvea. Valmistuneet ikkunat vietiin kunnostettavan vapaa-ajanasunnon rantasaunalle odottamaan asennusta.

Syksyn aikana verstaalla työharjoittelua suoritti ansiokkaasti Henri Horppu. Horppu opiskeli restauroinnin artenomiksi Kakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja suoritti verstaalla viimeistä harjoittelujaksoa ennen valmistumistaan ja osallistui moniin syksyn aikana toteutettuihin huonekalujen restaurointeihin. Näihin töihin lukeutuivat muun muassa senkin ja vanhan ompelukoneen puuosien pintakäsittelyn uusiminen sellakalla puleeraamalla. Koivuviilutetusta senkistä poistettiin vanha ja halkeillut nitroselluloosalakka kannesta etanolihauteella. Sama lakanpoistokäsittely toteutettiin ompelukoneen kannelle. Lakanpoiston jälkeen pinnat lakattiin puleeraamalla kiiltäviksi. Lakkapinnat uusimalla saatiin puupintojen elävä kuvio uudelleen näkyviin. Alla olevissa kuvissa näkyy ompelukoneen ja senkin kannen puleeratut pinnat.

Verhoilutöiden osalta toteutettiin sohvan ja kahden kertaustyyliä edustavan pikkutuolin verhoilut. Verhoiltavien kalusteiden vanhat kankaat ja koristenyörit vaihdettiin uusiin ja tuolien pintakäsittelyn saamat kolhut retusoitiin. 

Pintakäsittely uusittiin myös vanhasta kahdenistuttavasta pulpetista, joka oli kärsinyt ulkovarastossa säilytyksessä homevaurioita. Pulpetin pinta oli kauttaaltaan mustien pilkkujen peitossa, joiden poistaminen tapahtui teräsvillalla ja etanolilla. Pintojen puhdistuksen jälkeen valmistettiin pellavaöljystä ja pigmenteistä alkuperäistä vastaava maali, jolla pinnat käsiteltiin. Alla yksityiskohta pulpetin laukukkaan pinnan puhdistamisesta ja oikealla kuva valmiista pulpetista.

Haastavin yksittäinen loppuvuodesta toteutettu huonekalun kunnostus oli tammisen vitriinikaapin restaurointi. Kaappi on osa 1920-valmistuneen höyryhinaaja Hans Nilsenin kalustoa. Hans Nilsen upposi laituriin keväällä 2019 ja ehti olla upoksissa parin  viikon ajan ennen nostamista. Kaapin pintakäsittelystä tai liitosten liimauksesta ei ollut mitään jäljellä, kun kaappi tuotiin verstaalle. Lisäksi kaapin helat olivat värjänneet tammen mustaksi monin paikoin. Kappin restaurointi alkoi helojen irrottamisella ja vanhojen verhoilukankaiden poistamisella. Tammen tummuneet kohdat käsiteltiin oksaalihapolla, jolla tummentumat saatiin poistettua, jonka jälkeen kaapin pintakäsittelyn pystyi aloittamaan. Kaappi pintakäsiteltiin sellakalla ja kaapin yläreunaa kiertäneen koristelistan upotukset petsattiin mustaksi. Kasaaminen toteutettiin nahkaliimalla. Kaapin takaseinään liimattiin Nevotexin Afrodite-kangas. Asiakkaan tehtäväksi jäi kaapin lasiseinien ja -hyllyjen asentaminen. Alla vasemmalla kuva lähtötilanteesta, keskellä kuva kaapin ovissa olleista värjäytymistä ja oikealla kuva valmiista kaapista.

 


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Palvelun tuottaa Fokus-Visual
Intarsia & Restaurointi Roivas Copyright (c)2018, All Rights Reserved.