Yritysblogi

Maanantai, Kesäkuu 29, 2020, 13:31 | Ei kommentteja »

Vuosi 2020 alkoi ikkunoiden kunnostuksella. Ikkunapuitteita oli yhteensä kymmenen kappaletta ja jokaisessa puitteessa oli kolme ruutua. Kunnostus alkoi ruutujen irrottamisella ja maalinpoistolla. Maalinpoiston jälkeen puitteet hiottiin ja huonoksi menneisiin puuosiin tehtiin korjauspalat männystä. Puitteiden puuosien kunnostuksen jälkeen ikkunat lasitettiin uudestaan. Lasituksen jälkeen ikkunoiden helat maalattiin ruosteenestopohjamaalilla ja oksat lakattiin sellakalla, jotta oksien pihka ei tule maalin läpi tulevaisuudessa. Pohjamaalin kuivuttua ikkunat maalattiin kahteen kertaan Uulan pellavaöljymaalilla. Kuvassa vasemmalla yksi puitteista lasituksen jälkeen ja oikealla ikkunat maalattuna odottamassa ruutujen puhdistusta.

Alkuvuodesta verstaalle tuli myös kuusi kappaletta mustia pinnatuoleja joiden maalipinta oli kulunut ja liitokset löystyneet. Ensimmäisenä tuoleista liimattiin liitokset ja vanha maalipinta hiottiin himmeäksi. Hionnan jälkeen tuolit maalattiin puolikiiltävällä Empire-kalustemaalilla. Alla kuva valmiista tuoleista.

Kevään aikana ruiskumaalattiin kahden keittiön kaapinovet. Toisen keittiön ovet maalattiin valkoiseksi ja toisen mustaksi. Molempien keittiöiden kaapinovien ruiskumaalaus onnistui hyvin. Pohjamaalaus tehtiin Otex-otepohjamaalilla ja pintamaalaus Futuran alkydiöljymaalilla. Molempien keittiöiden ovet maalattiin puolihimmeällä maalilla. Mustien ovien lisäksi samalla kertaa maalattiin viisi kaiutinkoteloa mustaksi. Alla kuva mustaksi maalatuista ovista.

Kevään aikana toteutettiin yhteistyössä Restaurointi & Verhoilu Saarisen kanssa kahden nojatuolin verhoilu. R. & V. Saarinen verhoili tuolit ja minä vastasin tuolien käsinojien pintakäsittelystä. Lopputulos oli varsin onnistunut ja siitä kuva alla.

Toukokuun aikana restauroitiin vanha kirstu, joka oli ajan saatossa kolhiintunut ja jonka maalipinta oli kulunut puhki kulmista. Ensimmäisenä kirstu puhdistettiin miedolla mäntysuopavedellä, jonka jälkeen kolhiintuneet kohdat ootrauksesta retusoitiin pigmenteillä sävytettyllä pellavaöljymaalilla. Irronneet jalat liimattiin kalaliimalla. Kirstun kanteen ja pohjaan muodostuneet halkeamat täytettiin kuusesta tehdyillä paikkapaloilla, jotka myös sävytettiin vastaamaan muuta ootrausta. Retusointien jälkeen kirstu käsiteltiin kauttaaltaan puhtaalla pellavaöljyllä. Kirstuun myös lisättiin tyyliin sopiva avainkilpi, koska aikaisempi vastaava oli kadonnut. Vasemmalla kuva ennen restaurointia ja oikealla kuva restauroinnin jälkeen.

Toukokuun lopussa loppuivat teknisentyön opettajan tehtävät, joten pääsin keskittymään täysin yrityshommiin. Kesäkuussa kunnostettiin neljän kertaustyylisen tuolin istuimet. Istuimissa oli alunperin ollut rottinki, joka oli ajan saatossa rikkoutunut niin, ettei tuoleissa voinut enää istua. Tuolit olivat osa isompaa sarjaa ja osassa tuoleista oli kunnostettu istuin vaihtamalla rottinki koristeporattuun vaneriin. Neljään tuoliin tehtiin vanhojen kunnostusten pohjalta vaneri-istuimet ja vanerit petsattiin ja lakattiin saman sävyiseksi muun tuolin kanssa. Lakkana käytettiin sellakkaa. Samalla liimattiin tuolien löystyneet liitokset nahkaliimalla. Istuinvaneri kiinnitettiin runkoon nahkaliimalla ja pienillä messinkinauloilla. Vanerin alle jätettiin vanha rottinki-istuinkehä, mikäli joskus halutaan palauttaa alkuperäinen rottinkipunonta istuimiin. Alla kuva valmiista tuoleista.

Kesäkuussa restauroitiin myös Billnäsin pieni kirjoituspöytä. Pöydän kansi oli huonossa kunnossa ja siinä oli kosteuden aiheuttamia vaaleita renkaita. Lisäksi pöydän rungossa oli kenkien aiheuttamia mustia jälkiä. Toisen vetolaatikon vedin oli myös irronnut. Kannen vaaleisiin renkaisiin testattiin Liberonin Ring Removeria ja teräsvillaa, mikä toimikin yllättävän hyvin. Tavoitteena oli säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäistä pintakäsittelyä. Mustat jäljet rungosta poistettiin teräsvillalla ja etanolilla. Lopuksi pöytä puleerattiin kauttaaltaan sellakalla. Irronneelle vetimelle etsittiin sopivat ruuvit ja vedin kiinnitettiin kiillotuksen jälkeen paikalleen. 

Billnäsin huonekalut ovat henkilökohtaisesti yksi parhaista suomalaisista tuotteista koskaan. Kalusteet on valmistettu laadukkaasta tammesta ja ne ovat kestäviä. Myös kalusteiden desiqniin on panostettu ja ne ovat miellyttäviä käyttää. Billnäsin tuotteet olivat alunperin konttorikalusteita, jotka tänäpäivänä sopivat hyvin kotikäyttöön. Vasemmalla kuva kannesta ennen restaurointi ja oikealla kuva restauroinnin jälkeen.

Ennen juhannusta verhoiltiin norjalainen Stressless-mekanismituoli ja tuoliin kuulunut rahi. Tuolin alkuperäinen nahka oli repeytynyt useasta kohdasta ja alla oleva vanu näkyi sekä selkänojan yläosassa että käsinojien etuosissa. Tuoli verhoiltiin United Leather -merkkisellä Vintage Bottle Green -nahalla. Eniten haasteita työhön toivat tuolin rakenne sekä se, että kaikki osat ommeltiin pussiin, joissa oli vetoketjut. Kaavoituksen tuli onnistua, jotta nahka istui hyvin verhoiltavan kappaleen päälle. Nahan taustapuolelle ommeltiin kiinni vanu ja sen päälle kuminauhat, jolla nahka saatiin haluttuun muotoon. Alla kuva lopputuloksesta.

 

Lisäksi kesäkuussa tuli muutamia tuolien liimaamisia sekä kahdeksan Pentikin tuolin rottinki-istuinten vaihtaminen vaneri-istuimiksi. Myös isompi ikkuna- ja oviprojekti aloitettiin kesäkuussa ja siitä lisää seuraavissa blogikirjoituksissa.


Maanantai, Kesäkuu 29, 2020, 10:38 | Ei kommentteja »

Syksyllä 2019 kunnostettiin isoisäni enon valmistama lipasto, joka oli myöhemmin maalattu turkoosilla maalilla. Lipasto on valmistettu 1920-luvun lopussa ja annettu häälahjaksi vuonna 1931. Lipastosta poistettiin maali ja liitokset liimattiin nahkaliimalla. Maalinpoiston jälkeen lipasto petsattiin pähkinäpetsillä ja lakattiin sellakalla. Lopputulos on lähellä lipaston alkuperäistä ulkoasua. Lipaston yksityiskohtiin kuuluvat koristeveistetyt seppeleet ovissa, reunoista viistetty peili sekä koristelasit lipaston päällä olevissa kaapinovissa. Lipaston kunnostamisesta vastasi pitkälti työharjoittelua suorittanut restauroinnin artenomiksi opiskeleva Meli Lankiala. Kuva valmiista lipastosta alla.

Toinen loppuvuodesta valmistunut lipasto on valmistettu tammesta. Lipasto oli maalattu valkoisella maalilla ja haluttiin palauttaa alkuperäistä vastaavaksi. Lipastosta poistettiin valkoin maali maalinpoistoaineella, jonka jälkeen alta paljastunut puupinta petsattiin tasaiseksi. Petsipinnan tasaamisen jälkeen lipasto lakattiin sellakalla. Petsauksella ja lakkauksella lipaston eläväinen puupinta pääsi oikeuksiinsa. Vasemman puoleinen kuva on lipastosta maalinpoiston jälkeen ja oikealla kuva valmiista lipastosta.

Vuoden 2019 viimeisenä työnä toteutin Singer-ompelukoneen pöydän sekä koneen suojakotelon restauroinnin. Pöytä oli kärsinyt vanhoille ompelukoneille tyypillisistä öljyvahingoista ja lakkapinta oli kulunut monin paikoin puhki. Kaikkia öljyn aiheuttamia tummentumia ei pystynyt poistamaan pöytälevystä mutta muutoin sain tasattua väriä poistamalla vanhan kuluneen lakan ja lakkaamalla pöydön uudestaan sellakalla. Pöytälevy lisäksi kunnostin koneen suojakotelon. Suojakotelon liitokset olivat auenneet ja pinnan viilu oli paikoin irronnut. Kotelon yläosaa koristaa pähkinäjuuriviilu. Kotelon yläosasta poistin vanhan lakan, jotta viilun kiinnittäminen olisi helpompaa. Lakanpoiston jälkeen kiinnitin viilun ja liimasin liitokset kalaliimalla. Liimausten jälkeen lakkasin kotelon sellakalla. Kuva kotelosta valmiina alla.


Sunnuntai, Marraskuu 3, 2019, 12:09 | Ei kommentteja »

Tähän blogitekstiin olen sisällyttänyt töitä, jotka olen toteuttanut heinäkuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana. Elokuussa alkanut teknisen työn lehtorin sijaisuus on vienyt ison osan arkipäivien työajasta, joten verstaalla työt eivät ole valmistuneet niin nopeasti kuin ennen sijaisuutta. Kulunut vuosi on ollut todella antoisa ja olen nauttinut suuresti yrittäjäelämästä. Olen tämän syksyn aikana löytänyt hyvin tasapainon opettamisen ja oman yritystoiminnan välille.

Heinäkuussa pääsin tekemään vielä täyttä työpäivää verstaalla, joten töitä valmistui enemmän. Ensimmäinen heinäkuussa valmistunut työ oli pieni maakellarin ovi. 

Oven korkeus on 800 mm ja leveys 600 mm. Oven karmit on valmistettu lehtikuusesta, runko männystä ja panelointi on tehty kuusipaneelista. Lehtikuusi soveltui hyvin karmien materiaaliksi, koska sen säänkestävyys on parempi kuin männyllä tai kuusella. 

Heinäkuussa valmistui myös toinen erä alihankintatyönä toteutettuja hautauurnia. Kyseisen malliset uurnat teetti Volalla Oy, jonka designia edustavia uurnia voi löytää useista pohjoismaisista hautaustoimistoista. Heinäkuussa valmistettu 11 kappaleen erä tehtiin pähkinästä.

Uurnat on tehty kauttaaltaan massiivipuusta ja niissä pyrittiin hyödyntämään pähkinässä olevia eri sävyjä. Vaaleampi puu on pähkinän pintapuuta ja tummempi sydänpuuta. 

Elokuussa verstaalle otettiin 1930-luvulla rakennetun omakotitalon terassin ikkunat. Isoimmissa ikkunoissa oli 17 ruutua. Ikkunat olivat päässeet melko huonoon kuntoon, sillä ne oli maalattu jossain vaiheessa lateksilla, joka on omiaan lahottamaan puitetta. 

 

Kuvassa näkyy, kuinka huonoon kuntoon toisen ison ikkunan alapuite oli päässyt. Tässä tilanteessa ainoa ratkaisu on uusia lahonneet osat kokonaan. 

 

Ikkunasta uusittiin koko alapuite sekä osa oikean sivun sivupuitetta, jonka alaosa oli lahonnut. Puukorjausten jälkeen ikkunoista poistettiin kaikki vanha ikkunakitti ja maalit. Kitattavat ikkunahuullokset ja oksankohdat käsiteltiin sellakalla ennen lasitusta ja kittausta. Muutamat särkyneet ruudut vaihdettiin uusiin. Kittien kuivuttua maalattiin ikkunat kahteen kertaan pellavaöljymaalilla ennen ikkunoiden asentamista.

Ikkunoiden asentamisen jälkeen lasit siistittiin maalista ja pestiin. Syyskuun puolella uusin myös lakkapinnan Artekin sohvapöytään. Vanha lakka poistettiin kemiallisesti maalinpoistoaineella. Sohvapöydän kanssa oli ongelmia saada tammiviilupinnan väri tasaiseksi. Lopulta värin tasoittaminen onnistui ja lakkapinnasta tuli siisti. 

Lokakuu kului uuden valmistamisen parissa. Ensimmäisenä valmistin Espooseen betonikaiteen päälle asetettavan penkin lehtikuusesta.

Lehtikuusipenkin pinta viistettiin, jotta vesi pääsee valumaan pois penkin päältä. Alapuolelle tehtiin upotus, jotta vesi ei pääse puun ja betonin väliin. Liimalevyjen liimaamiseen käytettiin kosteudenkestävää liimaa.

Toinen lehtikuusesta tehty työ oli Helsingin Vallilaan Nordea Campukselle toteutettu ikkunankehys. Ikkuna oli asennettu entiselle lastauslaiturille ja ikkunaa ympäröi alumiinilista, johon upotettiin lehtikuusesta tehty kehys. 

Kehys kiinnitettiin listaan liimaamalla ja ruuvaamalla listan taustapuolelta. Kehys on kooltaan kolme metriä kanttiinsa. Kehyksen osien viimeistelysahaukset tehtiin paikanpäällä, jotta liitoskohdat saatiin siistiksi, eikä mittavirheitä päässyt käymään.

Toinen ikkunaprojekti lokakuussa oli kokonaisen ikkunan valmistus. Ikkuna valmistettiin noin 170 vuotta sitten valmistuneeseen asuinrakennukseen. Ikkuna valmistettiin männystä.

Ikkunan koristeprofiili valmistettiin kahdella eri käsijyrsimen terällä. Kulmien liitokset toteutettiin sormiliitoksilla. Puitteiden huullokset ajettiin sirkkelillä. Ikkunan lasitus ja maalaus jäi asiakkaan tehtäväksi. Enemmän kuvia ikkunasta ja liitoksista löytyy yrityksen Instagram-profiilista.


Sunnuntai, Heinäkuu 7, 2019, 09:19 | Ei kommentteja »

Sisällytän tähän blogitekstiin sekä toukokuussa että kesäkuussa valmistuneita töitä. Touko-kesäkuu sisälsi pelkästään uuden valmistusta Teholassa sijaitsevalla verstaalla, josta löytyvät puun työstöön soveltuvat raskaammat koneet. Toukokuu alkoi hautauurnien valmistuksella, mutta niistä lisää tulevissa blogiteksteissä. Kesäkuussa valmistin myös parvisängyn Kouvolan asuntomessuille, josta myös kuvia ja tekstiä tulevissa blogiteksteissä.

Ennen juhannusta kävin Hämeenlinnassa leikkaamassa pöydän viilut alihankintatyönä. Työn tilasi Puusepänliike Juurikivi. Pöydän kansi viilutettiin tammiviilulla ja kanteen muodostui salmiakkikuvio, jota kehysti jiirikulmiin leikattu tammiviilukehys. Työ oli haastavampi kuin oletin ja aikaa kannen viilujen leikkaamiseen kului neljä tuntia. Tammiviilu oli haastavaa leikata, koska se murtui herkästi leikkaamisen yhteudessä ja liitoskohdat jäivät helposti röpelöiseksi. Lopulta työ onnistui kuitenkin hyvin. Viilun kuvaaminen oli hankalaa korkeasta pöydästä johtuen, mutta kuvasta kyllä saa idean, mitä työllä haettiin.

Toukokuussa alkanut ja kesäkuussa valmistunut, suurin projekti, oli valmistaa Helsingin Vallilaan Nordea Campukselle puiset porrasaskelmat. Työ alkoi toukokuun lopussa ja askelmat pääsin asentamaan juhannuksen jälkeisellä viikolla. Alunperin askelmat oli tarkoitus päästä asentamaan juhannukseen mennessä, mutta työmaa viivästyi sen verran, että asentaminen onnistui vasta juhannuksen jälkeen. Askelmien valmistus tuotti ongelmia ainoastaan puumateriaalin osalta. Materiaaliksi oli valittu siperian lehtikuusi. Lehtikuusella on hyvät kosteudenkesto-ominaisuudet ja se on huomattavasti mäntyä kovempi puulaji. Lehtikuusilautoja en kuitenkaan päässyt itse valitsemaan ennen työstön alkamista, joten lankkujen seassa oli huomattavan oksaisia lankkuja, joiden saahaminen ja höylääminen siistiksi tuotti ongelmia. Lisäksi materiaalia ei ollut yhtään ylimääräistä, joten jouduin hyödyntämään kaikki saatavilla olleet lankut askelmien valmistukseen.

Askelmien valmistus alkoi liimalevyjen teolla. Liimalevyt muodostuivat seitsemästä soirosta. Pidemmät askelmat olivat 2360 mm pitkiä ja lyhyemmät 1650 mm pitkiä. Liimalevyjen oikeaan vahvuuteen höyläämisen jälkeen höyläsin askelmien taka- ja etulistat oikeaan vahvuuteen. Etulistojen höylääminen kiilamaiseksi onnistui tasohöylään valmistetulla kelkalla, joka piti lankun tietyssä asennossa koko höyläämisen ajan. Takalistoihin jyrsittiin huullos R10 jyrsinterällä, jolloin askelman takareuna saatiin kaartumaan ylöspäin. Kesäkuun puolivälissä pääsin tekemään tarvittavat tarkistusmittaukset työmaalle, jonka jälkeen pääsin viimeistelemään portaat. Ennen asennusta portaiden etureinaan jyrsittiin 8x12 mm ura, johon upotettiin tilauksesta valmistettu liukuestelista. Liukuestelistavalmistajana toimi Hedtec Oy.

Askelmien asennus metallirungon päälle onnistui ilman suurempia ongelmia. Asennus tehtiin askelman läpi poratuilla ruuveilla, joiden kannat tulpattiin 12 mm lehtikuusitulpilla. Askelmien pintakäsittelyksi tulee heinäkuussa Osmocolorin lattiavaha. Lyhyempiä askelmia valmistettiin seitsemän ja pidempiä kolme.

 

Kesäkuun lopussa valmistin myös loppuun neljä kappaletta puutarhakalusteita, joissa yhdistyy kaksi säädettävällä selkänojalla varustettua istuinta sekä kaksikerroksinen pöytätaso. Kalusteet valmistettiin kuusesta ja pintakäsiteltiin terassiöljyllä. Kalusteiden rakenne on purettavissa, joten talvivarastointi ei tuota ongelmia.

 Kesä-heinäkuun vaihteessa toteutin kaksi erilaista majoitusratkaisua pakettiautojen tavaratilaan. Ensimmäinen oli kierrätysmateriaaleista valmistettu runkosänky, jonka alle jätettiin tilaa matkatavaroille. 

Toisessa tilaratkaisussa valmistettiin 15 mm vahvuisesta koivuvanerista säilytyslaatikko kaksinkertaisella kannella, josta päälimmäisen kannen pystyy avaamaan levitettäväksi makuulaveriksi. Säilytyslaatikon sisälle valmistettiin poistettavat väliseinät, joilla laatikon tilaa pystyy muokkaamaan. Samalla valmistettiin pyöräkoteloille suojat samaisesta vanerista. Oikean puoleisen pyöräkotelon kansi saranoitiin, jotta kotelon sisälle pystyy laittamaan varoituskolmion ja työkaluja.

Kesäkuussa varmistui myös se, että aloitan elokuussa teknisentyön lehtorin sijaisuuden Valkealan yläkoululla. Tarkoitus on kuitenkin jatkaa yritystoimintaa lehtorin sijaisuuden ohella myös talvella. Tällä hetkellä työtilanne näyttää hyvältä loppukesää kohden ja kiirettä pitää, mikä on pelkästään positiivinen asia tässä kohtaa vuotta.


Maanantai, Toukokuu 6, 2019, 13:06 | Ei kommentteja »

Huhtikuussa verstaalle tuotiin 1800-luvun loppupuolelta peräisin oleva pelipöydän kansi, jonka pintaviilu oli vaurioitunut sokkopuun elämisestä johtuen. Kannen vauriot olivat hyvin samankaltaisia, kuin keväällä 2018 tekemässäni opinnäytetyössä, josta voi lukea lisää Restaurointi-välilehdessä. Vaurioit oli aiheuttanut huonosti valmistettu sokkopuu. Pelipöydän kannen viilu on pyramidimahonkia ja alkuperäinen viilu sekä pintakäsittely säilytettiin restauroinnin yhteydessä. Vasemmalla kuva kannesta ennen restaurointia ja oikealla kuva restauroinnin jälkeen.

 Kannen halkeamaan liimattiin kuusilista, jolla saatiin pohja tasattua viilupaikkaa varten. Kuusi soveltuu hyvin halkeamien täyttöön, koska se on mäntyä hiukan pehmeämpi puulaji ja elää paremmin muun sokkopuun mukana. Listan päälle liimattiin uutta mahonkiviilua, jolla halkeama saatiin häivytettyä. Lisäksi kanteen liimattiin viilupaikkoja kohtiin, joissa viilu oli hävinnyt. Irtonaiset viilut kiinnitettiin kalaliimalla. Kaikki uusitut viilut petsattiin ennen lakkausta, jotta niistä saatiin lähelle saman sävyisiä kuin alkuperäisistä viiluista. Petsauksen jälkeen koko kansi puleerattiin sellakalla. Vasemmalla kuva kannen päädystä ennen restaurointia ja oikealla kuva restauroinnin jälkeen.

Kannen molempiin päätyihin oli liimattu tukilistat puskuliitoksella ja lista oli ajan kanssa päässyt elämään, jolloin pintaa liimattu viilu oli repeytynyt. Lista suoristettiin puristimella samaan tasoon muun kannen kanssa ja listan läpi porattiin puutappi, jotta lista ei jatkossa pääsisi elämään. Revennyt kohta viilusta poistettiin ja tilalle liimattiin uusi viilu. Liimauksen jälkeen viilu petsattiin ja lakattiin.

Toinen huhtikuussa restauroitu esine oli lipasto, josta poistettiin vanha vaurioitunut lakkapinta kannesta. Kansi petsattiin ja käsiteltiin uudestaan osmocolor-huonekaluvahalla asiakkaan toiveen mukaan. Vahalla käsiteltiin ainoastaan kannen pinta ja muut pinnat säilyivät lakattuina. Vaha valittiin pintakäsittelyaineeksi siksi, että se kestää paremmin kosteutta kuin useimmat lakat. Alla kuva lipastosta.

Huhtikuun hyvistä säistä johtuen pääsin myös jatkamaan syksyllä aloittamaani ikkunaprojektia ja kaikki ikkunat saatiin pintamaalattua. Ikkunoiden ulkosivut maalataan kesän aikana tumman ruskealla sävyllä ja samalla uusitaan osassa ikkunoita olleet ikkunakitit lasituksista.


Palvelun tuottaa Fokus-Visual
Intarsia & Restaurointi Roivas Copyright (c)2018, All Rights Reserved.