Yritysblogi

Sunnuntai, Huhtikuu 4, 2021, 14:26

Alkuvuoden 2021 määritteli pitkälti tulipalossa pahoin palaneen vapaa-ajanasunnon kunnostettujen ikkunoiden asennus. Asennus oli tarkoitus alunperin suorittaa vuoden 2020 lopussa, mutta lattian alapuolisten hirsien sammutusveden aiheuttama kosteus viivästytti lattian rakennusta ja sitä myöten ikkunoiden asentamista. Ikkunat, verannan pariovet ja rakennuksen väliovet pääsi asentamaan helmi-maaliskuun vaihteessa. Ovien maalaamiseen käytettiin Uulan Into-kalustemaalia, joka on vesiohenteinen öljymaali ja soveltuu sisäpuitteiden sekä ovien maalamiseen. Alla esimerkki palaneen välioven puukorjauksesta sekä valmiit verannan pariovet.

Ikkunoiden asentamisen jälkeen rakennuksen alakertaa pystyttiin alkaa lämmittämään, mikä helpottaa tulevia työvaiheita rakennuskohteessa. Ikkunankarmien tiivistämiseen käytettiin perinteiseen tapaan pellavarivettä. Asentamisen yhteydessä saranoitiin ikkunoiden sisäpuitteet, jotka olivat aikasemmin olleet poisnostettavia. Ikkunoiden saranoimisella lisättiin ikkunoiden käyttömukavuutta. 

Alkuvuodesta työharjoittelua verstaalla suoritti puuseppäopiskelija Sanna Suomalainen. Suomalainen osallistui huonekalujen pintakäsittelyjen uusimiseen ansiokkaasti. Huonekalupuolella tehtiin muun muassa korulippaan, kahden Domus-tuolin, fanetti-tuolin sekä kirjoituspöydän pintakäsittelyn uusiminen. Fanetti-tuolin istuimen repeytynyt viilu paikattiin ja tuolin pinta käsiteltiin sellakalla. Korulippaan kulunut pintakäsittely tasoitettiin ensin mahonkipetsillä ja sen jälkeen pinta puleerattiin sellakalla. Ennen pintakäsittelyä korjattiin korulippaan kannessa ja pohjassa olleet halkeamat. Alla kuvat korulippaasta ennen ja jälkeen restauroinnin.

Laajin huonekaluihin liittyvät restaurointikokonaisuus toteutettiin kolmelle biedermeierpikkutuolille, renkailla varustetulle baarikaapille sekä 1800-luvun alussa valmistuneelle empirekirjoituspöydälle. Tuolien verhoilu uusittiin ja pintakäsittelyn sävyeroja tasoitettiin sävytetyllä sellakalla. Baarikaapin kannen pahoin vaurioitunut viilu uusittiin kauttaaltaan ja uusi viilu liimattiin paikalleen nahkaliimalla. Liimauksen jälkeen viilu petsattiin alkuperäistä vastaavaan sävyyn ja lakattiin sellakalla. Kannen irrotetut listat liimattiin paikalleen ja kannen päälle leikattiin sopivan kokoinen lasilvevy suojaamaan kantta vaurioilta. Alla kuvat baarikaapin kannesta ennen työn aloittamista, uusitun viilun kanssa ja viimeisenä koko kaappi valmiina.

Empirepöytä oli kärsinyt auringonvalon aiheuttamista haalistumista ja vanha lakka oli monin paikoin halkeillut ja haalistunut. Pöydän keskellä oleva verka oli haalistunut ja repeillyt useasta kohdasta. Lisäksi osa pöydän avainkilvistä ja koristelistoista oli kadonnut. Pöydän restaurointi aloitettiin poistamalla vanha verka ja lakka pöydön kannesta. Vetolaatikoiden etusarjoista poistettiin myös vanha lakka ja kaikki lakatut pinnat puleerattiin sellakalla. Ennen puleerausta kaikki puupinnat petsattiin mahonkipetsillä, jolla tasoitettiin viilussa olleet värisävyerot. Puuttuvat koristelistat veistettiin mahonkia vastaavasti puulajista ja liimattiin paikalleen kalaliimalla. Pintakäsittelyn jälkeen kanteen liimattiin uusi verka nahkaliimalla ja puuttuvat avainkilvet veistettiin naudanluusta. Avainkilvet liimattiin paikalleen luuliimalla. Kannen päällä olleen laatikoston haalistunut lakka poistettiin ja pinta käsiteltiin uudestaan mahonkipetsillä ja sellakalla. Alla kirjoituspöytä ennen ja jälkeen restauroinnin.

 


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Palvelun tuottaa Fokus-Visual
Intarsia & Restaurointi Roivas Copyright (c)2018, All Rights Reserved.