Tähän blogitekstiin olen sisällyttänyt töitä, jotka olen toteuttanut heinäkuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana. Elokuussa alkanut teknisen työn lehtorin sijaisuus on vienyt ison osan arkipäivien työajasta, joten verstaalla työt eivät ole valmistuneet niin nopeasti kuin ennen sijaisuutta. Kulunut vuosi on ollut todella antoisa ja olen nauttinut suuresti yrittäjäelämästä. Olen tämän syksyn aikana löytänyt hyvin tasapainon opettamisen ja oman yritystoiminnan välille.
Heinäkuussa pääsin tekemään vielä täyttä työpäivää verstaalla, joten töitä valmistui enemmän. Ensimmäinen heinäkuussa valmistunut työ oli pieni maakellarin ovi.
Oven korkeus on 800 mm ja leveys 600 mm. Oven karmit on valmistettu lehtikuusesta, runko männystä ja panelointi on tehty kuusipaneelista. Lehtikuusi soveltui hyvin karmien materiaaliksi, koska sen säänkestävyys on parempi kuin männyllä tai kuusella.
Heinäkuussa valmistui myös toinen erä alihankintatyönä toteutettuja hautauurnia. Kyseisen malliset uurnat teetti Volalla Oy, jonka designia edustavia uurnia voi löytää useista pohjoismaisista hautaustoimistoista. Heinäkuussa valmistettu 11 kappaleen erä tehtiin pähkinästä.
Uurnat on tehty kauttaaltaan massiivipuusta ja niissä pyrittiin hyödyntämään pähkinässä olevia eri sävyjä. Vaaleampi puu on pähkinän pintapuuta ja tummempi sydänpuuta.
Elokuussa verstaalle otettiin 1930-luvulla rakennetun omakotitalon terassin ikkunat. Isoimmissa ikkunoissa oli 17 ruutua. Ikkunat olivat päässeet melko huonoon kuntoon, sillä ne oli maalattu jossain vaiheessa lateksilla, joka on omiaan lahottamaan puitetta.
Kuvassa näkyy, kuinka huonoon kuntoon toisen ison ikkunan alapuite oli päässyt. Tässä tilanteessa ainoa ratkaisu on uusia lahonneet osat kokonaan.
Ikkunasta uusittiin koko alapuite sekä osa oikean sivun sivupuitetta, jonka alaosa oli lahonnut. Puukorjausten jälkeen ikkunoista poistettiin kaikki vanha ikkunakitti ja maalit. Kitattavat ikkunahuullokset ja oksankohdat käsiteltiin sellakalla ennen lasitusta ja kittausta. Muutamat särkyneet ruudut vaihdettiin uusiin. Kittien kuivuttua maalattiin ikkunat kahteen kertaan pellavaöljymaalilla ennen ikkunoiden asentamista.
Ikkunoiden asentamisen jälkeen lasit siistittiin maalista ja pestiin. Syyskuun puolella uusin myös lakkapinnan Artekin sohvapöytään. Vanha lakka poistettiin kemiallisesti maalinpoistoaineella. Sohvapöydän kanssa oli ongelmia saada tammiviilupinnan väri tasaiseksi. Lopulta värin tasoittaminen onnistui ja lakkapinnasta tuli siisti.
Lokakuu kului uuden valmistamisen parissa. Ensimmäisenä valmistin Espooseen betonikaiteen päälle asetettavan penkin lehtikuusesta.
Lehtikuusipenkin pinta viistettiin, jotta vesi pääsee valumaan pois penkin päältä. Alapuolelle tehtiin upotus, jotta vesi ei pääse puun ja betonin väliin. Liimalevyjen liimaamiseen käytettiin kosteudenkestävää liimaa.
Toinen lehtikuusesta tehty työ oli Helsingin Vallilaan Nordea Campukselle toteutettu ikkunankehys. Ikkuna oli asennettu entiselle lastauslaiturille ja ikkunaa ympäröi alumiinilista, johon upotettiin lehtikuusesta tehty kehys.
Kehys kiinnitettiin listaan liimaamalla ja ruuvaamalla listan taustapuolelta. Kehys on kooltaan kolme metriä kanttiinsa. Kehyksen osien viimeistelysahaukset tehtiin paikanpäällä, jotta liitoskohdat saatiin siistiksi, eikä mittavirheitä päässyt käymään.
Toinen ikkunaprojekti lokakuussa oli kokonaisen ikkunan valmistus. Ikkuna valmistettiin noin 170 vuotta sitten valmistuneeseen asuinrakennukseen. Ikkuna valmistettiin männystä.
Ikkunan koristeprofiili valmistettiin kahdella eri käsijyrsimen terällä. Kulmien liitokset toteutettiin sormiliitoksilla. Puitteiden huullokset ajettiin sirkkelillä. Ikkunan lasitus ja maalaus jäi asiakkaan tehtäväksi. Enemmän kuvia ikkunasta ja liitoksista löytyy yrityksen Instagram-profiilista.