Yritysblogi

Maanantai, Toukokuu 6, 2019, 13:06

Huhtikuussa verstaalle tuotiin 1800-luvun loppupuolelta peräisin oleva pelipöydän kansi, jonka pintaviilu oli vaurioitunut sokkopuun elämisestä johtuen. Kannen vauriot olivat hyvin samankaltaisia, kuin keväällä 2018 tekemässäni opinnäytetyössä, josta voi lukea lisää Restaurointi-välilehdessä. Vaurioit oli aiheuttanut huonosti valmistettu sokkopuu. Pelipöydän kannen viilu on pyramidimahonkia ja alkuperäinen viilu sekä pintakäsittely säilytettiin restauroinnin yhteydessä. Vasemmalla kuva kannesta ennen restaurointia ja oikealla kuva restauroinnin jälkeen.

 Kannen halkeamaan liimattiin kuusilista, jolla saatiin pohja tasattua viilupaikkaa varten. Kuusi soveltuu hyvin halkeamien täyttöön, koska se on mäntyä hiukan pehmeämpi puulaji ja elää paremmin muun sokkopuun mukana. Listan päälle liimattiin uutta mahonkiviilua, jolla halkeama saatiin häivytettyä. Lisäksi kanteen liimattiin viilupaikkoja kohtiin, joissa viilu oli hävinnyt. Irtonaiset viilut kiinnitettiin kalaliimalla. Kaikki uusitut viilut petsattiin ennen lakkausta, jotta niistä saatiin lähelle saman sävyisiä kuin alkuperäisistä viiluista. Petsauksen jälkeen koko kansi puleerattiin sellakalla. Vasemmalla kuva kannen päädystä ennen restaurointia ja oikealla kuva restauroinnin jälkeen.

Kannen molempiin päätyihin oli liimattu tukilistat puskuliitoksella ja lista oli ajan kanssa päässyt elämään, jolloin pintaa liimattu viilu oli repeytynyt. Lista suoristettiin puristimella samaan tasoon muun kannen kanssa ja listan läpi porattiin puutappi, jotta lista ei jatkossa pääsisi elämään. Revennyt kohta viilusta poistettiin ja tilalle liimattiin uusi viilu. Liimauksen jälkeen viilu petsattiin ja lakattiin.

Toinen huhtikuussa restauroitu esine oli lipasto, josta poistettiin vanha vaurioitunut lakkapinta kannesta. Kansi petsattiin ja käsiteltiin uudestaan osmocolor-huonekaluvahalla asiakkaan toiveen mukaan. Vahalla käsiteltiin ainoastaan kannen pinta ja muut pinnat säilyivät lakattuina. Vaha valittiin pintakäsittelyaineeksi siksi, että se kestää paremmin kosteutta kuin useimmat lakat. Alla kuva lipastosta.

Huhtikuun hyvistä säistä johtuen pääsin myös jatkamaan syksyllä aloittamaani ikkunaprojektia ja kaikki ikkunat saatiin pintamaalattua. Ikkunoiden ulkosivut maalataan kesän aikana tumman ruskealla sävyllä ja samalla uusitaan osassa ikkunoita olleet ikkunakitit lasituksista.


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Palvelun tuottaa Fokus-Visual
Intarsia & Restaurointi Roivas Copyright (c)2018, All Rights Reserved.